Víno z Jiviny. Vinařství Horizont u Českého ráje. Tato slovní spojení možná pro většinu z vás zní dosud zvláštně a neznámě, ale budete je slýchat čím dál častěji. Podnikatel Petr Jacina již před lety založil na Jivině vinici, z níž první produkty se dostávají do prodeje. O vinnou révu se celoročně starají dva zaměstnanci a vinařství spolupracuje s odborníky z Moravy. Více se dozvíte v rozhovoru ze zaměstnankyní vinařství Veronikou Štěpánovou.
Jaké byly začátky vinařství?
U úplných začátků jsem nebyla. Vzniklo jako splněný sen pana Jaciny. Začínal v roce 2012, kdy vysadil prvních 250 sazenic, první čtyři řádky. Nejdříve je obhospodařoval sám, pak postupně vysazoval další sazenice, už je tu 3,5 hektarů a 12 500 hlav. Poslední hektar jsme sázeli ručně ve třech lidech. Ale šlo to krásně.
Člověk by na první pohled neřekl, že zrovna na Mnichovohradišťsku je možné pěstovat víno…
Ale v minulosti tu vinohradnictví tradici mělo. Už v 15. století zakládali cisterciáci z Kláštera vinice právě v okolí Jiviny, Pachouně a Káčova. Mezi majitele zdejších vinic později patřil mimo jiné Václav Budovec z Budova.
Je tedy na Jivině na pěstování vína vhodné podnebí?
Když máte dobře zvolenou odrůdu, tak ano. Je tu nádherné slunné místo a pořád je tu teplo. Kolikrát je v Hradišti ošklivo, ale tady pořád svítí sluníčko. Ale samozřejmě se to tu nehodí pro některé moravské odrůdy, které vyžadují ještě teplejší klima.
Kdy vlastně přesně začíná sezóna vinobraní?
Záleží hodně na počasí. Zvlášť tady. Letos je studenější rok, takže burčák je později. Měříme cukr a kyselinku v hroznech a v tu chvíli, kdy máme ideální hodnoty, můžeme sbírat.
V titulku jsem uvedl, že jste vinařka, vzhledem k vašim zkušenostem jistě oprávněně. Formální vinařské vzdělání ale nemáte. Kde jste pracovala původně?
Dlouhá léta jsem se zabývala realizacemi zahrad, teď si dodělávám vinařské vzdělání. Učí nás tu vinaři přímo z Moravy, ale i jeden z Prahy. Konzultujeme s nimi růst vinné révy a péči o ni, postřiky, a samozřejmě i samotné zpracování vína. Učili jsme se třeba ovládat lis. Ale sama se za vinařku se zatím nepovažuji. Mám ještě mnoho učení před sebou.
Vinaři z Moravy vás tedy jezdí učit sem?
Ano i pro ně samotné to má přínos. Vidí, jak víno roste mimo Moravu. Nejsme sice nejsevernější, ale už je to pro ně exotika. (smích)
Název Vinařství Horizont je, předpokládám, inspirován výhledem.
Ano, je tu vidět všechno, co by si člověk pod horizontem představoval. Drábské světničky, Mužský, Káčov, Trosky, Ještěd, Turnov, Harrachov, Bezděz… Naprosto úžasný výhled.
Jaké odrůdy pěstujete?
Ryzlink rýnský, Hibernal, Solaris, Rulandské šedé a Rulandské modré. To nám trochu sežrali špačci. Už nás našli. (smích)
Kde si vaše víno můžeme koupit?
Zatím se jedná spíše o příležitostný prodej burčáku. Vloni bylo vína málo. Značka Vinařství Horizont se naplno rozjede až za rok, kdy půjde do prodeje letošní sběr a zahájíme lahvový prodej. Prodejnu zatím nemáme, nemáme totiž ani vlastní zpracovnu. Proto je teď pro nás prioritou stavba hospodářské budovy, kde budeme zpracovávat hlavní objem vína. Časem bychom chtěli oslovit i restaurace okolí.
Co chystáte v nejbližší budoucnosti?
Jak již jsem zmínila, prioritou jsou pro nás prostory na zpracování vína. Do dvou let by se měla postavit zpracovna, už máme vyřízené stavební povolení. Zatím nemáme kam dát tanky, takže naše víno zraje jinde. A postupně se snažíme zvelebovat i okolí. Například nedávno byla před areálem dokončena a následně vysvěcena kaplička a posezení pro turisty. Autorkou její výzdoby je sochařka Veronika Psotková.